Meni Zapri

SMART 2021 bo potekal pod vodstvom izkušene ekipe mentorjev in organizatorjev, ki jih povezuje astronomija:

Janez Kos
 Vodil astronomske tabore od leta 2006 in redno organiziral tabore za izobraževanje demonstratorjev astronomskega društva Labod in pred tem Ustvarjalnega astronomskega društva. Organiziral je tudi krajše tabore za šolske skupine. Zadnjih 15 let vodi opazovanja in pripravlja javna predavanja za vse starostne skupine. S popularizacijo se ukvarja tudi v okviru dela na Fakulteti za matematiko in fiziko, kjer redno organizira dneve odprtih vrat na Astronomskem observatoriju Golovec in predavanja za širšo publiko. Na fakulteti predava astronomske predmete študentom prve in druge stopnje.

 

 

Miha Černetič

Doktorski študent astrofizike na Max Planck Institute for Astrophysics v Minhnu. Udeleženec SMART-a 2012, 2013 in 2014 organizator SMART-a 2016, 2017 in 2020 ter organizator in mentor astronomskih taborov Astronomskega društva Nanos 2015 in 2016.

Klemen Čotar
Sodeluje pri organizacija astronomskega tabora od leta 2014 naprej, ko je najprej vodil eno od skupin nato pa prevzel vodenje celotnega tabora. Poleg tega sodeluje tudi pri drugih aktivnostih, ki jih organizira Astronomsko društvo Labod – javna opazovanja, izobraževanje učiteljev. S popularizacijo astronomije se ukvarja tudi v okviru dela na Fakulteti za matematiko in fiziko, kjer redno organizira dneve odprtih vrat na Astronomskem observatoriju Golovec in predavanja za širšo publiko. Pedagoške izkušnje si nabira tudi na fakulteti, kjer zadnji dve leti vodi vaje s področja astronomije. Organizacijske izkušnje ima tudi v vodenju večjih javnih dogodkov in strokovnih konferenc.

Ema Mlinar
Študentka fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko, mlada navdušenka nad astronomijo, predvsem kozmologijo. Na olimpijadi iz astronomije in astrofizike je dosegla bronasto in srebrno priznanje. Spozna pa se tudi na vizualno opazovanje, na zadnjem Messierjevem maratonu je namreč osvojila tretje mesto.

Krištof Skok
Študent fizike, strasten amaterski astronom. Zadnje čase se posveča astrofotografiji, tako kot z objektivi kot s teleskopi. Je član dveh astronomskih društev (AD Kosci Šentjur in AD Saturn), kjer skupaj z ostalimi člani organizira javna opazovanja in predavanja ter kolikor se le da čimveč jasnih noči izkoristi za opazovanja na društvenih observatorijih. Navdušenje nad astronomijo je utrjeval na treh bivših SMART-ih v srednji šoli in kasneje na fakulteti obiskoval astronomske predmete. Trikrat je sodeloval na Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike, kjer je osvajal medalje in pohvale. Kasneje je bil tudi trikrat mentor slovenskim olimpijskim ekipam. Pomaga pri organizaciji državnih tekmovanj iz znanja astronomije, vodi opazovanja za projekte študentov prvih letnikov fizike, piše članke za srednješolsko revijo Presek in astronomsko revijo Spiko. Sicer se tudi rad ukvarja z elektroniko, bere knjige, kuha, hodi v gore.
 
Rok Kovač
Študent fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko, astronom po srcu, še posebej ga veseli vizualno opazovanje neba. V srednji šoli je dve leti vodil astronomski krožek. Udeležil se je Mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike IOAA 2017 in sodeloval pri pripravah slovenske ekipe na olimpijado v letih 2019 in 2020. Tekmoval je na zadnjih treh Messierjevih maratonih in dosegel drugo, tretje in prvo mesto. Tretje leto je tudi demonstrator na Astronomsko-geofizikalnem observatoriju Golovec.
 
Urh Cotman
Študent fizike, amaterski astronom, zadnje čase izključno usmerjen v astrofotografijo, v gimnaziji se je navdušil nad vizualno astronomijo, na SMART-u pa nad astrofotografijo. Kdaj pa kdaj poskuša še koga navdušiti za ta hobi.