Meni Zapri
Delo na taboru poteka projektno in v raziskovalnih skupinah. Vsak udeleženec s pomočjo mentorja izbere lasten raziskovalni projekt, ki ga do konca tabora odda v obliki pisnega poročila. Seveda pa to ne pomeni, da tekom tabora opazujete le znotraj izbrane skupine. Vsakdo je dobrodošel, da se pri opazovanju pridruži še ostalim skupinam, ki ga zanimajo. Te se ločijo glede na obravnavano tematiko in vsako skupino vodi en ali več izkušenih mentorjev. Udeleženec si skupino izbere sam. Udeleženci se naučijo samostojnega dela z astronomsko opremo, metod znanstvenega raziskovanja, pisanje poročil razikovalnega projekta in združujejo svojo ustvarjalnost s svojim najljubšim hobijem.Za vse, ki vas zanima fotografija, tudi letos pripravljamo fotografsko delavnico. Seznanili se bomo z osnovami uporabe digitalnih fotoaparatov, pravili kompozicije, triki za lepše fotografije, kaj pomenijo različni gumbi (Tv, A, M, P, EV), kateri aparat ali objektiv je boljši.
Delo na SMART-u se začne po 12. uri in zaključi ob Sončevem vzhodu!
Tipičen dan na taboru se začne opoldne. Popoldanski čas je posvečen opazovanju Sonca, športu in rekreaciji ter delu v skupinah, kjer pregledamo opazovanja prejšnjega dne in se pripravimo za naslednjo noč. Za dobro vzdušje zvečer poskrbi družabni neastronomski program, izvedemo različne fizikalne poizkuse ali pa si ogledamo predavanje. Temu sledi opazovanje nočnega neba, ki se zaključi s Sončevim vzhodom. Vse projekte in vtise s tabora na koncu združimo v bilten, ki ga udeleženci prejmejo po taboru. Bilten je na voljo v NUKu in v Astronomski knjižnici na observatoriju Golovec. Tukaj si lahko ogledate biltene preteklih taborov v elektronski obliki.
SMART ima velik družabni pomen. Za dobro vzdušje med udeleženci skrbi neastronomski program (NAP) – sklop zanimivih družabnih iger in različnih zabavnih družabnih aktivnosti. Poleg tega nekaj časa posvetimo tudi športu in rekreaciji z različnimi igrami z žogo (odbojka, košarka, nogomet…), izletom v okoliško naravo itd. Z neastronomskim programom dosežemo, da se skupina 30 in več udeležencev počuti in deluje kot ena, velika SMART družina. S tem se mladi povežejo v trdna in trajna prijateljstva.
Neastronomski program obsega vse kar sliši na druženje, zabavo in skrb za “duha in telo”.
SMART torej združuje raziskovalno delo, spoznavanje metod dela in opreme, intenzivno druženje z vrstniki in še mnogo več. 7 dni se na koncu prav vsakemu od udeležencev zdi mnogo premalo, kljub temu, da se večina pred taborom še nikoli ni videla. In ob slovesu neredko tečejo solze, zato smo organizatorji z vsakim koncem SMART-a v mislih že pri naslednjem. In nikakor si ne domišljamo, da bi se dalo vzdušje opisati na nekaj straneh. Vsak udeleženec vam bo gotovo brez pomisleka dejal, da SMART enostavno morate doživeti!

Za dodatne informacfije o taboru si lahko ogledate še spodnji predstavitveni posnetek:
Nekaj fotografskih in zapisanih utrinkov iz preteklih SMART-ov si lahko ogledate na naslednjih povezavah, v galeriji slik na tej spletni stran ter na našem Facebook profilu:
Se vidimo na SMART-u!