Meni Zapri
Uvod v astronomijo
Skupina Uvod je namenjena vsem, ki vas zanima astronomija in se želite z njo ukvarjati, pa ne veste kje začeti. Tu se bomo seznanili z osnovami astronomije, različnimi teleskopi, glavnimi značilnostmi planetov ter kometov, galaksij, meglic, kopic… Poskusili si bomo tudi predstavljati ogromne razdalje in velikosti v Osončju, naši Galaksiji in celotnemu vesolju. Podnevi se bomo naučili pravilno opazovati Sonce, ponoči pa raziskovali temno nočno nebo s prostim očesom, daljnogledom in teleskopom. Spoznali bomo različna ozvezdja, se preizkusili v orientaciji na nebu, ugotovili kaj nam povedo barve zvezd, se naučili oceniti razdalje na nebu in svetlost zvezd. Spremljali pa bomo tudi meteorski roj Perzeidov in spoznali kako nastanejo utrinki.


Astronomska opazovanja
Astronomijo, astronomsko opremo in nebo bomo raziskovali z osnovnim instrumentom vsakega astronoma – z očesom. Zahtevnost raziskovalnih projektov bomo prilagajali tako izkušnjam kot željam posameznega udeleženca. Nebo nam namreč ponuja ogromno paleto možnosti.

Preučevali bomo planete, in pojave, ki jih lahko opazujemo na njihovi površini. Preko tega se bomo posvečali tudi pojavom v Zemljini atmosferi, saj je opazovanje planetov z njimi tesno povezano. Ravno tako se bomo lotili opazovanja površja Lune z neštetimi kraterji in raziskovanja pojavov na Soncu.

Ocenjevali in občudovali bomo aktivne komete, ki se bodo ponujali na poletnem nebu. Ocene vizualnih opazovalcev so za resno raziskovanje teh zanimivih objektov neprecenljive vrednosti!

Oboževalci zvezd se bomo lotili raziskovanja lastnosti dvojnih in spremenljivih zvezd. Nebo ponuja na tisoče zvezd in vsaj polovica med njimi niti približno ni dolgočasnih. Naučili se bomo raziskovanja zvezd in njihovih lastnosti s pomočjo vizualne fotometrije. Preko dvojnih zvezd pa se bomo poskusili soočiti z atmosferskimi pojavi na Zemlji, ki ne mirujejo niti v najbolj jasni noči.

Oboževalci megličastih objektov, se bomo posvetili njihovemu iskanju in preučevanju skozi lastne oči, spotoma pa se bomo lahko naslajali ob vseh lepotah, ki jih ponujajo.

Na taboru bo na voljo množica različnih teleskopov. Tako se ponuja lepa priložnost, da teleskope primerjamo med sabo in preko opazovanja nebesnih teles poskušamo določiti dobre in slabe lastnosti posameznih primerkov.

Temno nebo
V skupini temno nebo se bomo ukvarjali s problemom svetlobnega onesnaženja in njegovih posledic. Med taborom bomo preučili svetlobno onesnaženost opazovališča, poskusili odkriti vzroke in najti najustreznejše rešitve, ko se bomo sprehodili po bližnjih vaseh in analizirali lokalno razsvetljavo. Poskusili bomo ugotoviti, zakaj in v kakšni meri svetlobno onesnaženje moti astronomska opazovanja, pa tudi kako vpliva na človekovo zdravje, na rastline, živali in navsezadnje tudi na denarnico. Vsako jasno noč bomo s posebno napravo merili svetlost neba in rezultate primerjali z vizualno oceno števila zvezd v IMO trikotnikih. Da pa bo naše delo zanimivejše, se bomo vsako jasno noč prepustili lepotam vesolja.

Vsako leto tekom tabora merimo kvaliteto nočnega neba tako z ročnimi kot avtomatskim merilcem temnosti nočnega neba in jih primerjamo s preteklimi meritvami in tako nadziramo spreminjanje stanje svetlobnega onesnaženja v tem delu Slovenije.

Astrofotografija
V skupini astrofotografija se bomo posvetili obsežnemu opusu nebesnih objektov, ki od astronomov terjajo več kot le pozorno oko ali velik teleskop. Oboroženi z digitalnimi DSLR fotoaparati in CCD kamero bomo skozi množico teleskopov naredili kar se da lepe posnetke različnih objektov, od pisanih meglic do oddaljenih galaksij. Z moderno CCD kamero se bomo lotili nekaterih tehnično zahtevnejših projektov, od fotometričnega opazovanja eksoplanetov do spektroskopije zvezd. V skupini astrofotografija boste uživali vsi, ki bi se radi spoznali z astronomskim vidikom fotografije pa tudi tisti, ki bi radi izkoristili priložnost in v svojo astronomsko zbirko dodali še kakšno fotografijo.

Astrofizika
V skupini Astrofizika in astronomske simulacije se bomo raziskovanja vesolja in odstiranja njegovih skrivnosti lotili s pomočjo fizikalnih zakonov. Pojasnili bomo širok spekter pojavov, vse od kroženja planetov okoli Sonca, nastanka severnega sija, pulziranja zvezd, trkov galaksij, pa do širjenja vesolja. Ne bodo nam ušla niti vprašanja o tem kaj se dogaja v sistemu dvojnih zvezd, kdaj bo naslednji povratek Halleyevega kometa in zakaj se Sonce ob zahodu navidezno splošči. Skupina je primerna za vse, ki jih veseli fizika in reševanje njenih problemov.